Ta hloupá pravidla z dětství...

Co bylo nejhorším poznáním v mém životě? Začal jsem vnímat věci, které jsem jako dítě neřešil. Neřešil jsem je proto, že ti rodiče doma, učitelky ve školce a pak i ve škole neustále vtloukají do hlavy nějaká pravidla, podle kterých se máš chovat. Když se podle nich chovat nebudeš, dostaneš trest. Nebudeš se dívat pohádku! Nedostaneš čokoládu! Dostaneš pohlavek! Dostaneš poznámku! Dostaneš domácí vězení! Nepojedeš na výlet!

Pamatujete si také, když Vám rodiče jako dětem říkali:

"Lhát se nemá, je to špatné a lidé pak nebudou věřit"
"Ke druhým se chovám slušně a neurážím je"
"Neslibuj něco co nemůžeš splnit!"
"Kdo lže, ten taky krade"
"Lidi se k sobě chovají slušně, protože nejsou zvířata"
"Druhým lidem se má pomáhat, oni jednou zase pomůžou tobě"
"Nevěř všemu co říkají druzí. Nebo snad když ti někdo řekne skoč z okna, taky skočíš?"

Od malička tě rodiče učí a (pro malinkého neznalého tvora tě nepochopitelně) pořád dokola "buzerují" slovy: "Mluv slušně!" "Pozdrav tu paní!" "Nelži mi!" "Omluv se mu!"

O něco později jsem zjistil, že se těmto společenským pravidlům říká morální hodnoty. Slušnost, pokora, pravdomluvnost. Základní hodnoty na který prý stojí vyspělá a vzdělaná společnost.

Najednou jsem ale zjistil, že tato hloupá pravidla jsou lež! Ve skutečnosti není správné mluvit pravdu a už vůbec není správné být k druhým slušný a všem měřit stejným metrem. Pravdou je, že čím více lžeš, tím lepším člověkem jsi. Pravdou je, že čím víc lidí kolem sebe urazíš, tím jsi silnější. Pravdou je, že čím víc toho lidem kolem sebe naslibuješ, tím méně toho můžete splnit.

Co mi zatím pořád nedává smysl je otázka, proč sakra rodiče své děti a prarodiče své vnoučata pořád učí hovadiny o zdravení, pravdomluvnosti, slušnosti, poctivosti!?

Proč lidé ze svých dětí a vnoučat dělají dementy? To už si ani svých vlastních dětí neváží, aby k nim byli upřímní? Vlastně pardon. Pravidlo číslo 1.) Čím více budeš druhým lhát, tím poctivějším člověkem jsi. Teď už to asi také chápu.


Jak vypadá vzorový slušný člověk?

Na alkoholu závislý, notorický kuřák, který se vyžívá v každé příležitosti vtipně někoho označit za dementa nebo retarda, protože je to přece vtipné. Co je mu do toho, že o dotyčném třeba nic neví ani ho nikdy neviděl. Když jde o ženu, je vtipnější než použít slovo "kráva" nějaká sexuální narážka. Třebaže kdyby nebyla tak ošklivá, tak by byla ještě relativně použitelná. Haháá, náměstí se tomu určitě zasměje, jak si tu starou krávu frajer podal. Nejlepší důkaz toho, že se ničeho nebojí, je sem tam prohlásit, že je fajn někoho vystřílet. Sere na pravidla, přece není žádná ovce, aby se řídil pravidly. Ostatní ho milují protože s ním není nuda. Nikdy nevíte jak vtipně někoho urazí příště. Nikdy nevíte koho bude příště střílet a hlavně nikdy nevíte co od něj máte čekat, a to je teprve vzrůšo. Nejlepší na tom je to, že si nehraje na žádného machýrka, hodí se do trenek a dovču stráví v rybníku. Tím je nám nejblíž. Protože chápe problémy druhých, kteří by sice do toho zabláceného kaťáku nikdy nevlezli, to si raději vezmou úvěr na makarskou riviéru, ale je to prostě slušný člověk. Náš vzor!


A víte co. Nemám k takovým lidem ani špetku pochopení, respektu a už vůbec ne úcty. A co lidé, kterým toto prostě jenom nevadí? Nejsem si jistý, jestli to může někomu nevadit a nebýt přitom stejným člověkem. Nicméně tomu komu to "pouze" nevadí necítím zášť nebo neúctu a přeji jim jen to nejlepší! V jejich žargonu samozřejmě.

Komentáře

Oblíbené příspěvky